Водорасли

Четири вида [Водорасли], които да включиш в менюто си

Най-полезните видове водорасли

Когато чуем водорасли, първата асоциация, която правим е: мръсни, миризливи и лепкави. Едва ли би ни дошло на ум, че това което морето изхвърля лятото на плажа ще има някакви ползи за здравето ни. Всъщност е точно така и хората са го открили още преди векове. Има специфичен вид водорасли, които имат невероятно действие върху нашето тяло. Това са микровдоораслите. Макар и да се намират в моретата, океаните и езерата, в днешно време за нас е много по-лесно и достъпно да си ги набавяме. Има редица фирми, които ги култивират и събират в естествената им среда, така че да запазят своите полезни качества. Една от тях е AquaSource.

Ето четири вида водорасли, които изобилстват от витамини, минерали, антиоксиданти, аминокиселини, протеини, хлорофил и други полезни вещества.

Червени водорасли

червени водорасли

Червените водорасли се използват от хилядолетия като средство за лечение на различни здравословни проблеми. Те са с високо съдържание на витамини, минерали и антиоксиданти, от които тялото ни има голяма нужда. Една от най-големите ползи на червените микроводорасли е способността им да подобряват кръвообращението, регулират нивата на кръвната захар и понижават лошия холестерол. Освен това, те са богат източник на калций и магнезий, които допринасят за здравето на костите. Друга много голяма полза на червените водорасли е, че са богати на антиоксиданти.

Червените морски водорасли се използват за поддържане на здрава и красива кожа, коса и нокти. Намират приложение при на автоимунните заболявания псориазис и екзема, като заедно с това укрепват и имунната система.

Кафяви водорасли (келп)

кафеви водорасли

Келпът, или още познат като кафяви водорасли, се среща по бреговете на Корея и Япония. Те имат много големи терапевтични и хранителни ползи за нашето здрави. Често е наричан „Суперхрана от морето“, тъй като има 10 пъти повече калций от млякото. Богат е на йод, магнезий, желязо и други минерали. В съдържанието му влизат още атиоксиданти, фибри, протеини и здравословни въглехидрати.

Келпът е отличен източник на Витамин К, Витамин А и Витамин В-12. Приемът на кафеви водорасли се препоръчва за подобряване на костния метаболизъм и при проблеми със съсирването на кръвта. Заедно с това има добро влияние за здравето на сърцето, белите дробове, бъбреците и други органи. Разбира се, полезните вещества в състава им варират в зависимост от начина, по който са добити водораслите.

Според много научни изследвания, редовният прием на келп може да повлияе благоприятно при заболявания като диабет, хепатит С, рак на гърдата. Ето и останалите ползи от келпа:

 • Пречистват организма от тежки метали
 • Силна алкална храна, полезна за поддържане на алкалко-киселинния баланс
 • Помага за естественото регулиране на теглото

Зелени водорасли

зелени водорасли

Познати са и като Dunaliella Salina и са причислени като още един специален вид микроводорасли. Подобно на останалите видове, те също виреят в солена морска вода. Това, което ги прави специални е начинът им на цъфтене. Тъй като виреят в топли води, при размножаването си, произвеждат големи количества каротеноиди. Каротеноидите са растително съединение, което помага на растенията да абсорбират необходимите за фотосинтеза полезни вещества. То причинява жълтата, оранжевата и червената пигментация в растенията. Затова и много често при своя цъфтеж, водораслите оцветяват водата в тези нюанси, както на снимката по-горе.

Високото съдържание на каротеноиди прави Зелените водорасли Дуналиела, с изключителни ползи за нашето здраве. Те са важни за здравето на кожата и очите, като заедно с това имат специални функции за усвояването на витамин А в организма ни.

Учените са доказали, че бета-каротинът може да помогне за предпазване от рак. Dunaliella salina съдържа също супероксид дисмутаза (SOD), лутеин, криптоксантин и зеаксантин. Това са антиоксиданти, които могат да засилят хидратацията на кожата и допълнително подпомагат нейната здравина. Важно е да знаете, че за да се усвояват максимално, картеноидите е добре да се приемат в комбинация с хранителна добавка с есенциални мастни киселини.

Останалите ползи на Зелените водорасли са:

 • Подпомагат имунната система и клетките
 • Подпомагат кожата и нивата на свободни радикали в организма
 • Богати на антиоксиданти, забавят стареенето
 • Подобрява умствената дейност
 • Подпомагат репродуктивните функции при мъжете и жените

Синьо-зелени микроводорасли (АФА)

синьо-зелени водорасли

Синьо-зелените микроводорасли са сред най-примитивните форми на живот на земята и се консумират от хората като богата биогенна храна от векове. Те съдържат различни биоактивни компоненти, като фикоцианин, каротеноиди, γ-линоленова киселина, фибри и растителни стероли, които имат свойството да подпомагат оптималното здраве.

Синьо-зелените водорасли са 70% растителни протеини и имат по-високи нива на бета-каротин от броколите. АФА съдържат висока концентрация на хранителни вещества – над 65 витамини, минерали, ензими и пълен спектър от незаменими аминокиселини. Като най-голяма полза за хората е, че те се усвояват почти напълно от тялото ни. Всъщност, до 97% от полезните вещества, които се намират в синьо-зелените водорасли се абсорбират изцяло. За сравнение, при някои хранителни добавки, този процент е едва 5-25%. АФА също така съдържат най-биологично активният хлорофил сред всични познати храни на планетата.

Множество проучвания са доказали, че те са изключително богати на антиоксиданти, Витамин В-12 и подпомагат възстановяването на стволовите клетки.

Синергията от тези четири вида водорасли се съдържа в продукта Морска енергия.

Две капсули от продукта съдържат:

 • Lithothamnium sp. (червени водорасли) – 440mg
 • Афанизоменон флос-акве (водорасли от езерото Кламат) – 220mg
 • Водорасли Dunaliella Salina – 220mg
 • Органични Ascophyllum nodosum (кафяви водорасли) 220mg

Източници:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *