три урока към успеха

Трите урока, с които ще постигнеш Успеха

Трите урока към Успеха 🔥

Благодарности, че попадна в страницата ми. 🙏 Вярвам, че споделеното в статията, ще ти е от полза и ще те накара да се замислиш над някои важни неща свързани с успеха. Нека, първо да се представя.

Казвам се Александър Стойчев, на 26 години и съм зодия водолей. ♒️ Преди 3 години създадох heltify с мисията да достигна до колкото се може повече хора с полезна информация за здравето, щастието и успеха. Бях си го поставил за цел, съставих план за действие и с правилните усилия от моя страна, това се случи. Вярвам, че благодарение на споделеното в сайта, съм успял да помогна на много хора да го постигнат.  Разбира се, не бих казал че това стана лесно, но със сигурност си заслужаваше. Виждайки, че отдадеността към целите ми, оставя положителен отпечатък в живота на хората, желанието ми да давам още от себе си нарастваше постоянно. Днес се радвам на екип от ентусиазирани хора, от няколко държави по света, с които споделяме успеха и се учим взаимно.

Как стигнах до тук?

Както повечето хора, така и аз, още от детството имах визия за това какво искам да постигна, когато порасна. Проблемът беше, че трудно можех да си представя конкретна професия, която да следвам. Когато бях в гимназията исках да съм учител, защото ми допадаше идеята да показвам на хората как да се справят с различни проблеми и да учат нови неща; мечтаех си и да съм актьор, тъй като имам добро чувство за хумор (поне така си мисля аз) и сарказъм, който разсмива; след това преминах и през журналистиката, защото обичам да пиша и да изследвам нови неща.

три урока за успех

 

Най-доброто решение в живота ми

В крайна сметка се захванах с мрежов маркетинг, след всички тези планове и няколко сменени работни позиции в периода между 20-тата и 25-тата ми година. Това е решение, за което и до ден днешен съм изключително благодарен. Защо ли? Защото това е професия, с която хората развият потенциала си. Изисква се единствено да имаш желанието да се развиваш и да помагаш на останалите да правят същото. Почувствах го като благородната мисия, която винаги съм търсил. Затова и бързо я обгърнах и запретнах ръкави с ученето. Както вече споменах и по-рано, пътят ми не беше осеян единствено с успехи. Претърпях доста провали, които приех като мои учители. Знаех, че всяко едно начинание, за да си струва, трябва да те изправя пред изпитания. Предизвикателството, което приех беше, че искам един ден да бъда успешен лидер, който е променил живота на много хора. Визията ми за това ми вдъхва вяра и увереност, че съм на прав път.

Предполагам, че и ти обичаш работата си. Поставяш си цели и си ентусиазиран, когато денят ти започва. Напълно възможно е, обаче, и да не се чувстваш по този начин. Без значение в коя от двете групи по-горе попадаш, силно вярвам, че си човек, който обича да се развива и да учи нови неща. Ето затова, споделям с теб три важни урока за успеха, които научих. За мен те са като мантра, която повтарям на себе си и хората от екипа ми. Хубавото е, че са приложими за всеки, без значение в каква професионална сфера се развива.

Трите урока за Успеха, които могат да ти помогнат в живота

Една от причините да вярвам, че един ден ще бъда успешен са родителите и семейството ми. Спомням си как баба ни казваше на мен и брат ми, че един ден ще караме Хамър и ще имаме голяма къща с басейн. Тя беше от тези хора, които толкова силно вярват в теб, че не те оставят намира докато не си размърдаш задника. Това я направи един от героите в живота ми. 👼 Постоянно повтаряше: Не съм ви отгледала, за да слугувате на хората. Вие можете много.“. Това е една от тези фрази, които остават в главата ти и изплуват, когато си в труден момент. Хубаво е човек да има такива спомени, защото му вдъхват вяра, когато има нужда от нея. А и играят ролята на мотиватор на успеха. Тук стигаме до първия урок.

Урок 1 – Мотивация

Всеки от нас е срещал мотивационните лектори и говорители, които се рекламират в Youtube, Instagram или Facebook. Те са на голямата сцена, ентусиазирани са и нахъсват хората. Дават ни съвети как да сме по-продуктивни, как да се справяме с провалите, как да следваме целите си. Качвал съм се на сцена пред много хора, повярвайте ми, наистина е голяма тръпка. Но въпросът тук е – Имаме ли нужда да чуем мотиватори, за да следваме мечтите си? Какво толкова ни казват те, което ние не знаем?

Чувал си израза:

„Мотивацията е като къпането – хубаво е да се практикува всеки ден“

три урока за успех

Това е единият вариант. Всеки ден да търсиш източници на мотивация, които да ти помагат да следваш целите си, или ако нямаш такива, то просто да си мотивиран да вършиш дневните си задачи по-ефективно. Другият вариант, който аз бих ти предложил е – постави си цел, намисли си мечта, ако нямаш. Погледни дълбоко в себе си и виж дали, когато визуализираш тяхното осъществяване, те изгаря отвътре. Ако отговорът е да, поздравления – вече нямаш нужда от мотивация. Тя е вътре в теб. Нарича се вдъхновение и се подвизава под формата на мечта. Когато тя е достатъчно силна, всяка твоя сутрин ще започва с мисълта за нея. През деня ще работиш, за да се приближиш по-близо до нея. А вечер, преди лягане, ще си представяш как става реалност. Аз намерих своето пред 2 години и сега го следвам с цялото си сърце. Усещането е невероятно.

Урок 2 – Отърви се от оправданията

Да измисляш постоянни извинения е един от най-лошите навици, които може да имаш. Най-честите оправдания, които ползваме са:

нямам време, ❌ нямам избор (или както ние си му казваме „нямаше как“)  и ❌ нямам пари.

Знаете ли кое е общото между тях – думата нямам. От енергийна гледна точка, всяка дума, която съдържа в себе си частицата „не“, носи негативна енергия към нашето съзнание. Без значение дали го казваме на глас, на хората около нас или на самите себе си, когато я повтаряме твърде много време, ума ни започва да асоциира фразите с нея. Следователно и действията ни. Когато чуем думата „пари“, моментално ще се сетим за „нямам пари“.

Затова ето какъв съвет ще ти дам, който научих от Таитяните. В тяхната култура няма дума, която да описва състоянието „тъга“. Сега си представи как ти изпадаш в подобно състояние. Как би споделил на някой за това? Да, тъгата е чувство и не се споделя, тя се усеща, но когато няма как да го опишеш, то много по-трудно би се сетил за нея. Сега си представи, че изключваш думата „нямам“ от съзнанието си. Колко много неща ще промениш само! Така, вместо оправдания ще получиш действия. А от действията идват и добрите резултати.

Урок 3 – Изборът е в твоите ръце 🤲

В живота ни няма нищо случайно. Всичко случващо ни се е продиктувано от малките и големи избори, които правим в ежедневието си. Във филма „Плъзгащи се врати“ (Sliding doors) това е описано много добре. Нека ти разкажа какво имам предвид.

През всичкия професионален опит, който имах, на нито една от длъжностите, които работих, не усетих, че мога да постигна това, което искам. Колкото и да обичах работата си и да бях отдаден на нея, тайничко усещах, че ако се застоя твърде много в рутината ѝ, мечтите ми съвсем ще избледнеят. А и кой може да обиколи света с 20 работни дни на година? Кой може да си купи яхта със заплата от 720лв? Кой може да помага на планетата ако е цял ден зад бюрото и подписва документи? – отговорът е никой. Освен ако не спечелиш от лотарията.

Вместо това, по-добрият начин е да вземеш живота си в ръце и да действаш, защото винаги имаш поне два избора. Дали да станеш сутрин и да си в лошо настроение заради работата си. ИЛИ да направиш така, че да ходиш на работа с кеф. Дали ще промениш настройката си, или ще смениш работата си е твой избор. Истината е, че никога не е късно да промениш живота си към по-добро! Да, звучи клиширано, знам, но всяко хубаво нещо в живота започва с едно простичко решение и то е промяната.

[Бонус урок] – Медитация 🧘‍♂️

Всеки, който иска да бъде успешен практикува медитация, затова сега ще ти споделя как може и ти да го правиш. Не се изисква да си ходил на курсове или да имаш много знания, за да започнеш с най-простичкия вид. Признавам си, че аз също не съм спец, но тази лесна практика ми беше показана от такъв и от нея виждам огромни ползи.

три урока за успех

В какво се състои тя? Медитацията е действие, което ни помага да се свържем със себе си, да засилим интуицията си, да обострим сетивата си и да повишим концентрацията си. Може да се прави с конкретна цел, която сме си поставили или като дневен ритуал. Аз например, започнах, защото исках да засиля интуицията си. Първата стъпка е да си избереш интервал от денонощието, който искаш да посветиш на себе си. Отдели си поне 20-30 мин за това (в началото може и по-малко). Може да го разделиш на 15 мин сутрин и 15 вечер. Ако не можеш да останеш на изцяло тихо място, то избери си приятна музика, която да си пуснеш. В YouTube има уникални плейлисти с лежерни мелодии.

След като направиш това, идва ред на същинската част.

Застани в удобна за теб поза – седнал на земята с кръстосани крака. Сложи ръце, с дланите нагоре, в скута си или на коленете си. Важно е да държиш гърба си изправен, тъй като той е нашата „антена“ към Вселената. Затвори очи и започни да следваш дишането си. Вдишвай и издишвай дълбоко. Задръж така поне 5-10 мин. Това е най-лесното, с което един начинаещ може да започне. Може да визуализираш своите цели, мечти или пък успеха. Да си повтаряш някоя мантра (например: „Ще успея!“). Гарантирам ти, че ако започнеш да го правиш всеки ден, ефектът ще е много добър. Лично аз, за по-добри резултати, съм включил капките на д-р Бах и водорасли АФА. Те ми помагат да избистря ума си и да съм още по-балансиран в психиката и емоциите си.

Ако има една единствена фраза, с която бих искал да завърша, тя е:

🌟 Винаги искай повече от живота! Ако ти сам не го правиш, никой няма да ти го даде даром! 🌟

В бизнеса има стратегия, която се нарича „Син океан“. Прилагайки нея, компаниите гледат на пазара като на необятна възможност да развият бизнеса си. Или с други думи казано – „Да печелиш, без да се състезаваш.“

Противоположната на тази стратегия е тази на „Червения океан“. Според нея, пазарът е море с акули, които дебнат да изядат твоя пай от печалбата. Бизнесите, прилагайки тази стратегия са втренчени в конкуренцията и забравят за възможностите. Оставям сам да прецениш коя от двете стратегии е по-печеливша.


Ако има с какво да съм ти полезен, потърси ме във Facebook или по имейл ([email protected]). Ще се радвам да помогна и да обменим идеите си за това как се постига успеха. 😉


 

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *