сзо

Най-добрите съвети за COVID-19, които ще прочетете

Преди няколко дни Световната здравна организация (СЗО) излезе с официални съвети и напътствия за справяне с пандемията от COVID-19.

Ето ето някои от тях:

🍀 Ограничете гледането, четенето или слушането на новини, които водят до чувство на тревожност или потиснатост. Търсете информация от надеждни източници и я използвайте основно за предприемане на практически стъпки, за да се подготвите и да защитите себе си и близките си.
🍀 Внезапният и почти постоянен поток от новини за пандемия може да накара всеки да се чувства разтревожен. Търсете фактите – не слуховете и дезинформацията. Фактите помагат за намаляване на страха.
🍀 Пазете себе си и подкрепяйте другите. Например обадете се на съседите или хората от своята общност, които може да имат нужда от допълнителна помощ. Съвместната работа като общност може да помогне за изграждането на солидарност в общата борба срещу COVID-19.
🍀 COVID-19 ще засегне хора от различни страни. Не му приписвайте етническа или национална принадлежност. Бъдете съпричастни към всички засегнати, независимо от техния произход – те заслужават нашата подкрепа, състрадание и доброта.
🍀 Разпространявайте обнадеждаващи истории и позитивни образи на местни хора, които са преживели COVID-19. Например истории на хора, които са се възстановили или които са подкрепили любим човек и са склонни да споделят своя опит.
🍀 Научете основни физически упражнения, които да изпълнявате вкъщи. Това ще ви помогне да поддържате тонус и да избегнете скуката, в случай че трябва да останете вкъщи.
🍀 Покажете уважение към здравните работници, които се грижат за засегнатите от COVID-19 във вашата общност. Бъдете признателни към ролята, която те имат за спасяването на животи и за предпазването на близките ви.
🍀 Здравни работници: Работата под напрежение е добре позната за вас и за вашите колеги. Съвсем нормално е да се чувствате напрегнати в настоящата ситуация.
🍀 Стресът и чувствата, които той поражда, по никакъв начин не означават, че не се справяте с работата си или че сте слаби.
🍀 Грижете се за себе си в този момент. Изграждайте полезни стратегии за справяне – подсигурявайте си достатъчно почивка и отмора по време на работа/ между смените, хранете се редовно и здравословно, правете физически упражнения и поддържайте контакт със семейството и приятелите.
🍀 Избягвайте нездравословни стратегии за справяне с напрежението като цигари, алкохол или други наркотици. Те могат да влошат психическото и физическото ви здраве.
🍀 За съжаление, възможно е семействата и приятелите ви да ви избягват поради стигма или страх. Така ситуацията става още по-трудна. Ако е възможно, поддържайте връзка с обичаните от вас хора, включително чрез дигитални средства.
🍀 Ако децата ви са притеснени, разговаряйте с тях, за да облекчите тревогите им. Децата ще наблюдават поведението и емоциите на възрастните, за да намерят начин да се справят със собствените си емоции в трудни времена.
🍀 По време на стрес и криза е често срещано децата да търсят повече внимание и да изискват повече от родителите си. Говорете за новия коронавирус с децата си честно и по начин, отговарящ на възрастта им.
🍀 Помогнете на децата да намерят позитивни начини за изразяване на обезпокоителни емоции като страх или тъга. Всяко дете има свой начин за изразяване на емоции.
🍀 Поддържайте познатото ежедневие, доколкото е възможно, особено ако децата ви трябва да останат вкъщи. Осигурете им занимателни и подходящи за възрастта им дейности.
🍀 Дръжте децата близо до родителите и семействата им, в случай че това е безопасно за тях, и избягвайте отделянето им от хората, които се грижат за тях.
🍀 Възрастните хора, особено когато са изолирани или с когнитивни нарушения/деменция, могат да станат по-тревожни, гневни, стресирани, раздразнителни и необщителни по време на пандемията или карантината.
🍀 Повтаряйте информацията, когато е необходимо. Указанията трябва да се дават ясно, кратко, с уважение и търпение.
🍀 Ако здравните власти са препоръчали ограничение на физическия социален контакт с цел овладяване на пандемията, можете да поддържате връзка с останалите чрез електронни писма, социални мрежи, видеоконференции и по телефона.
Споделяйте на воля! 🙏
Източник: @joannaelmy, twitter

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *