коластра

Ползите от коластра от крави: суперхрана за имунитет и здраве

Ползите от коластра от крави

Суперхрана за имунитет и здраве

Коластрата е първото мляко, което се произвежда от млечните жлези на бозайниците в първите дни след раждането. Тя е изключително богата на хранителни вещества и биологично активни съставки, които подпомагат развитието и укрепването на имунната система на новороденото. Основните компоненти на коластрата включват:

 • Иммуноглобулини (IgG, IgA, IgM): Тези антитела играят ключова роля в борбата срещу инфекции и укрепване на имунната система.
 • Лактоферин: Протеин, който има антимикробни свойства и подпомага усвояването на желязо.
 • Растежни фактори: Включително IGF-1 и IGF-2, които стимулират растежа и възстановяването на тъкани.
 • Цитокини: Малки протеини, които модулират имунния отговор и възпалителните процеси.
 • Витамини и минерали: Коластрата съдържа високи нива на витамини А, Е и В12, както и минерали като цинк и магнезий.

Коластра

Доказани ползи от приема на Коластра

Приемът на коластра от крави като хранителна добавка има множество доказани ползи за здравето, включително:

 • Укрепване на имунната система: Благодарение на високото съдържание на иммуноглобулини и лактоферин, коластрата може да помогне за повишаване на защитните сили на организма.
 • Подобряване на храносмилателната функция: Коластрата съдържа биоактивни молекули, които подпомагат здравето на чревната лигавица и могат да намалят риска от гастроинтестинални инфекции.
 • Антибактериални и антивирусни свойства: Лактоферинът и иммуноглобулините в коластрата имат способността да неутрализират различни патогенни микроорганизми.
 • Антиоксидантна защита: Витамините и минералите в коластрата действат като антиоксиданти, които предпазват клетките от оксидативен стрес.
 • Подпомагане на възстановяването и растежа: Растежните фактори в коластрата стимулират регенерацията на тъкани и могат да подпомогнат възстановяването след тренировки или наранявания.

Защо Коластра от крави

Коластрата от крави (бовинна коластра) е една от най-достъпните и ефективни форми на коластра за човешка консумация. Тя има няколко предимства:

 • Сходство с човешката коластра: Макар и да има разлики в състава, кравешката коластра съдържа подобни биоактивни съставки и може да осигури същите ползи като човешката коластра.
 • Лесна достъпност: Коластрата от крави е лесно достъпна и може да се произведе в големи количества, което я прави удобна за употреба като хранителна добавка.
 • Безопасност и ефективност: Кравешката коластра е обект на множество научни изследвания, които потвърждават нейната безопасност и ефективност при човешка употреба.

Със своите уникални хранителни и биологично активни съставки, коластрата от крави се превръща в истинска суперхрана, която може значително да подобри здравето и благосъстоянието на хората.

Имунните фактори в Коластрата

Коластрата от крави е богата на компоненти, които значително подпомагат имунната система. Тя съдържа специфични антитела, широкоспектърни имуноглобулини и лактоферин, които заедно създават мощен защитен щит за организма.

Специфични антитела и имуноглобулини

Коластрата съдържа различни видове имуноглобулини като IgG, IgA и IgM, които са жизненоважни за защитата срещу патогени. IgG е най-разпространеният тип и осигурява дългосрочна защита срещу вируси и бактерии. IgA защитава мукозните мембрани на червата и дихателната система, а IgM действа като първа линия на защита при инфекции.

Лактоферинът

Лактоферинът е антимикробен протеин с ключова роля в борбата срещу патогените. Той лишава бактериите от желязо, което им е необходимо за растеж, като по този начин предотвратява тяхното размножаване. Лактоферинът също така има антивирусни и антигъбични свойства, което го прави изключително полезен за поддържане на общото здраве.

Коластрата и здравето на червата

Здравето на червата е от съществено значение за общото здравословно състояние, а коластрата играе важна роля в неговото поддържане. Тя съдържа биоактивни молекули, които подпомагат растежа на полезните бактерии в червата и укрепват чревната лигавица. Коластрата насърчава растежа на пробиотични бактерии, които поддържат баланс в чревната микрофлора. Това е важно за предотвратяване на дисбактериоза и за поддържане на добро храносмилане.

Защита на чревната лигавица

Коластрата съдържа фактори, които укрепват чревната лигавица, предпазвайки я от увреждания и възпаления. Това може да предотврати състояния като синдром на пропускливите черва, който е свързан с множество здравословни проблеми, включително автоимунни заболявания.

Запазване на младостта с Коластра

Коластрата е известна със своите подмладяващи свойства, благодарение на съдържащите се в нея растежни фактори като IGF-1 (инсулиноподобен растежен фактор 1). Тези фактори стимулират клетъчната регенерация и поддържат здравето на кожата, косата и ноктите.

Подмладяващи свойства

Растежните фактори в коластрата подпомагат производството на колаген и еластин, които са от съществено значение за поддържането на млада и здрава кожа. Те също така стимулират регенерацията на клетките, което подпомага бързото заздравяване на рани и възстановяването след физическо натоварване.

Възстановяване след боледуване

Коластрата предлага мощна подкрепа за организма след боледуване, като ускорява процеса на възстановяване. Нейните имуностимулиращи и регенериращи свойства са незаменими в периодите на възстановяване.

Укрепване на имунната система

След боледуване, имунната система често е отслабена. Коластрата, със своите богатства от имуноглобулини и лактоферин, подпомага възстановяването и укрепването на имунните функции, като предпазва организма от повторни инфекции.

Подпомагане на регенерацията

Растежните фактори в коластрата играят ключова роля в регенерацията на увредените тъкани, подпомагайки организма да се възстанови по-бързо и ефективно. Това е особено важно след тежки болести или хирургични интервенции.

коластра

Ползите от приема на Коластра от крави като суперхрана

Коластрата от крави е мощна и универсална хранителна добавка, подходяща за широк спектър от хора, които търсят начини да подобрят здравето си и да засилят своята имунна система.

Кой е подходящ да приема Коластра

 • Спортисти и физически активни хора: Коластрата подпомага възстановяването след интензивни тренировки, намалява мускулната умора и ускорява регенерацията на тъканите.
 • Хора с отслабен имунитет: Благодарение на високото съдържание на имуноглобулини и лактоферин, коластрата укрепва имунната система и предпазва от инфекции.
 • Страдащи от чревни проблеми: Коластрата подпомага здравето на червата, като стимулира растежа на полезни бактерии и укрепва чревната лигавица.
 • Възрастни хора: Растежните фактори в коластрата помагат за поддържане на младостта и здравето на кожата, както и за общото благосъстояние.
 • Хора в период на възстановяване: След боледуване или хирургична интервенция, коластрата може да ускори процеса на възстановяване чрез своите регенеративни свойства.

Ползи и резултати от приема на Коластра

Приемът на коластра като суперхрана или хранителна добавка може да доведе до множество ползи, включително:

 • Подобрена имунна функция: Укрепването на имунната система води до по-добра защита срещу вируси и бактерии.
 • Здравословно чревно състояние: Подобряването на здравето на червата подпомага храносмилането и намалява риска от чревни разстройства.
 • Подмладяване и регенерация: Коластрата стимулира клетъчната регенерация, което може да доведе до по-здрава кожа, коса и нокти.
 • По-бързо възстановяване: Приемът на коластра помага за по-бързото възстановяване след боледуване, наранявания и физическо натоварване.
 • Общото подобрение на здравето: Редовният прием на коластра може да допринесе за по-добро общо здравословно състояние и по-висока енергия.

Коластрата от крави се утвърждава като ценна добавка в света на здравословното хранене, благодарение на своите мощни биологично активни съставки и многобройни ползи за здравето. Независимо дали търсите начин да укрепите имунната си система, да подобрите здравето на червата, или да запазите младежкия си вид, коластрата е естествен и ефективен избор, който може да подобри вашето здраве и благополучие.

Препоръчваме ви:

Колактив3 Коластра на АкваСорс. Това е продукт за подпомагане на общото здраве, имунитета и храносмилателния тракт. Разработен по нова формула, той е обогатен с Лактоферин и пробиотика Ацидофилус. В комбинация, съставките в продукта ни осигуряват богат набор от витамини, минерали, растежни и имунни фактори. Това я прави подходяща за ежедневен прием, както от деца, така и от възрастни.

Научете повече:

колактив3 коластра
Колактив 3 Коластра на АкваСорс е продукт за по-добър имунитет и чревно здраве. Подходяща за деца и възрастни, които искат да подобрят здравето си. Обогатена с пробиотикът Ацидофилус и Лактоферин.

‍‍♂️ Заповядайте в нашата Фейсбук група „Приказки за здраве“, където ще откриете ценна информация за здравето и споделен опит.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *