мечтаене здраве

Как мечтаенето ни помага да сме по-здрави?

Мечтаенето и здравето

Експертите посочват, че тайната в това да мечтаем правилно започва с визуализирането на бъдещо постижение. То може да бъде мечтаната работа, пътуване до нов град, закупуването на кола, жилище или друго. Направим ли това, следващата стъпка е да преминем към т.нар. техника за мечтаене. Тя се изразява в това да „избягваме да правим конкретни планове, а по-скоро да се насладим на вече реализираното постижение, което искаме“. Техниката е описана от експертът по комуникации д-р Ник Морган в Psychology Today.

Звучи лесно, нали? Експертите по психично здраве разкриват ползите за здравето ни, които ни носи откъсването от ежедневието и отдаването на малко мечтаене. По-долу ще ви споделим четири прости съвета, които всеки може да приложи, за да реализира мечтите си по-лесно.

Ползи за здравето от практикуването на позитивно мечтаене

Семейният терапевт Ейприл Майорга, LMFT, споделя, че фантазирането може да помогне за облекчаване на стреса и тревожността. Позитивното мечтание може особено да повиши настроението ви и да помогне за създаването на пространството, необходимо за фокусиране върху ключови лични и професионални цели. Ето какво споделя тя:

„Има обаче една уловка. Ако започнем активно да мечтаем и да си представяме позитивни случки в живота ни, това няма автоматично да ни помогне да постигнем целите си. Въпреки това, всички знаем, че когато сме в положително настроение, мислите ни са по-ясни, имаме по-добра концентрация и в следствие по-лесно бихме могли да постигнем определени цели или задачи.

Добре е да си поставяме цели, които не са твърде високи, за да не почувстваме разочарование ако ударим на камък. Представете си, че мислите ни са колело. Когато започнем да мечтаем умът ни автоматично потегля сам по естествен път. По тази логика можем да си представим, че често се случва да изпаднем в ситуация, в която си мислим за неща, които ни поставят бариери и ни възпират. Това е т.нар. „негативно мечтаене“, което ни подтиква към тревожност и неувереност. Но сега няма да се спираме на него.

4 съвета за практикуване на позитивно мечтаене

Сигурни сме, че вече изгаряте от нетърпение да научите практиката за това. Ето какви са те:

1. Имайте изрично намерение

Първо е много важно да знаем каква е конкретната цел на нашата мечта: къде искаме да отидем? как ще ни накара да мислим? Майорга препоръчва в началото на всяка практика да започнем с определянето на намерение. Тя споделя, че е задължително да знаем насоката, в която искаме да се движим. Дали ще е по-лека, или по-тежка. Хубаво е да усетим начина, по който ще ни накара да се чувстваме, когато си визуализираме пътя на нейното осъществяване. По какъв начин ще реагира тялото ни.

2. Заложете си конкретен период на време, в който да приложите тази практика

Времето е най-ценният ни актив и затова е хубаво да не се отплесваме твърде много, особено когато сме изгубени в мечтите си. Д-р Майорка задава таймер от 5 до 10 минути на своите пациенти, в който да практикуват мечтаенето си. След като изтекат първите пет минути, Майорга насочва хората към физическото им тяло. Дали мускулите са отпуснати, стойката правилна ли е, дали са изгърбени, усмихнати или намусени. Това говори за начина, по който тялото реагира на нашата мечта.

мечтаене и здраве

3. Практикувайте го сами и бъдете стриктни в това

Ако сте художник, може да ви е по-лесно да мечтаете с пастел в ръка. Ако сте писател, то запишете мислите си в дневник. Всеки друг вид изкуство също може да бъде приложен в тази практика. Терапевтът Лорък Кук, казва че прилагането на наше любимо хоби или занимание може много умело да отключи способността ни да се отпуснем и да мечтаем свободно.

Каквото и да решите да направите обаче, д-р Кук препоръчва да го правите редовно и може би дори да го впишете в графика си. „Планирането на време за практикуване на мечтаене е част от здравословния начин за прилагане на техниката“, казва тя.

4. Имайте реалистични очаквания и мечтайте само, когато сте на комфортно място

И накрая, и може би най-важното – прилагайте практиката за позитивно мечтаене само, когато сте на място, което ви осигурява комфорт и спокойствие. Това е от изключително значение за тези, които са в сериозен физически или психологически стрес. Такова място може да бъде дома ни, хола, спалнята, вилата или дори колата. По този начин ще успеем да се отпуснем максимално и да се фокусираме върху своите цели.

Ако мечтата ни е физически неосъществима или дори невъзможна да се случи, това може да ни накара да се чувстваме неуверени и в капан. Тези емоции ще активират безпокойството и автоматично ще ни подтикнат да си мислим, че няма да се справим. А и самата визуализация ще е много по-трудна. Затова, д-р Кук ни съветва да се научим да поставяме реалистични цели, отговарящи на нашите очаквания. Те ни помагат да създадем чувството на надежда, че ще се справим.

Източник: Well and Good

Автор:

Заключение

Това, което бих искал да допълня е освен тази практика, всяка вечер, когато си лягате да се питате следния въпрос – „Какво направих днес за своите мечти?“ Това ще ви помогне да си направите лесна и бърза равносметка дали сте положили нужните усилия, или денят ви е бил пропилян в други занимания, които са ви отдалечили все по-далеч от това, което искате да постигнете.

Ако искате да стимулирате работата мозъка си, то включете в ежедневието си Водораслите АФА. Те ни помагат да сме по-спокойни, концентрирани и да редуцираме нивата на стреса.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *