куркума

[Куркума] – Здравословни ползи

Чудото наречено Куркума и неговите ползи за здравето

Роднина на джинджифилa, тази ярка жълто-оранжева подправка е често срещана в готварските рецепти в Индия, Югоизточна Азия и Близкия Изток. Това обаче далеч не изчерпва нейните качества. Куркумата се използва още и като лек за лечение на различни здравословни проблеми. Напоследък тя се разпознава и като суперхрана, която може да се бори с рака, да облекчи депресията и да се справи с други заболявания. Нека разберем какво още може да направи приемът на Куркума за здравето ни.

Депресия

В куркумата има няколко химични съединения, които оказват удивително влияние в подкрепа на здравето. Най-известният от тях е куркуминът. Учените от години изследват потенциала на куркумина като средство за облекчаване на депресивните състояния. Засега резултатите са красноречиви, но има много позитивни отзиви от направените изследвания.

куркума депресия

Диабет тип 2

Една от ползите на куркумина е свойството му да се бори с възпаленията и да поддържа нивата на кръвната захар в нормални граници. Това е причина да се счита като средство за предотвратяване или лечение на диабет тип 2. Проучване сред 240 души с преддиабетно състояние установява, че приемът на хранителна добавка с куркумин за период от 9 месеца намалява шансовете им за развитие на диабет.

Вирусни инфекции

Да, куркуминът може да ви помогне, когато се чувствате отпаднали или с грипоподобни симптоми. Приемът му под различна форма може да ни помогне да се преборим с вируси, грип и дори херпеси. Макар и да няма много проучвания в тази насока, ползите при подобни проблеми са доказани. Разбира се, ако искаме оптимален ефект за здравето ни, най-добрият вариант е да си набавим куркума като добавка, а не като чай или готварска подправка. За нейното оптимално усвояване са нужни още няколко съставки, за които ще споменем по-нататък.

Предменструален синдром

Скорошно проучване, изследва как жените се повлияват от приема на хранителна добавка с куркумин, що се касае за неразположение по време на цикъл. Приемали я в продължение на три поредни месеца, дамите са почувствали облекчение на симптомите на ПМС. Редица проучвания на животни, също доказват, че куркумата може да помогне за облекчение на менструалните спазми.

куркума и пмс

Висок холестерол

Изследванията върху действието на куркумата на проблеми от този тип са все още красноречиви. Някои проучвания все пак установяват, че редовният прием на куркума може да понижи лошия холестерол. Други стигат до заключението, че екзотичната подправка няма особен ефект. Въпреки това, учените продължават да разглеждат влиянието на куркумата върху сърдечно-съдовите заболявания. Проучване установи, че куркумата указва благоприятно въздействие на хора, прекарали байпас операции.

Болест на Алцхаймер

Това е заболяване, което предизвиква хронично възпаление, а както вече отбелязахме, куркумата има свойството да ни помага при подобни проблеми. За съжаление обаче все още няма сериозни научни доказателства в тази насока.

Артрит

Ако имате болки в ставите, скованост или възпаления, то приемът на куркума ще ви бъде от голяма полза. За да има оптимален ефект, обаче, и за да се усвоява максимално е добре тя да бъде обогатена, или приемана в комбинацията с черен пипер.

куркума стави

Рак

Редица лабораторни изследвания върху животни показват, че редовният прием на куркума е ограничил разпространението на туморните клетки. Заедно с това е започнал и процес на детоксикация, който подпомага работата на ензимите в тялото. Въпреки това, специалисти съветват хората, подложени на химиотерапия да я приемат след лекарски съвет. Това е така, тъй като има вероятност тя да повлияе на някои от лекарствата, които приемат.

Синдром на раздразнените черва

Ползите от приема на куркума се пренася и към най-важните места в тялото ни – червата. Изследване сред 207 души е установило, че куркумата подобрява симптомите на пропускливите и раздразнено черво. За съжаление, все още няма достатъчно научни доказателства в тази насока. Въпреки това, има интересни наблюдения, които обосновават куркумата като средство за лечение на болестта на Крон и язвен колит.


При подобни проблеми, ние съветваме приема на Пробиотици, ЕМК и Коластра.


Главоболие

Вече казахме, че куркумата е близък родственик на джинджифила. Едно от най-популярните му действия е по естествен начин да ни помага да се справяме с главоболието. Може би не е изненада, че куркумата има същото приложение. Много хора вече са изпитали този ефект от редовния прием на хранителни добавки с куркума.

Акне

Има много споделени ползи от маската за лице с куркума. Някои от тях посочват, че това помага при проблеми като упорити пъпки и акне. Това е така, заради силното антибактериално и противовъзпалително действие на подправката.

Заключение

Както видяхме, екзотичната подправка идваща от далечния изток има редица ползи над нашето здраве. Взимайки всичко, което изредихме, оранжевата суперхрана може да ни помогне за всякакви здравословни проблеми. Разбира се, най-добрият вариант е да приемаме така, че да не стигаме до тях. Това става чрез проста и редовна профилактика на здравето.

куркумин добавка

Все пак, ако имате някои от тези проблеми и искате да се отървете от тях, имайте предвид няколко неща. На първо място, подправката, която се продава по магазините в никакъв случай няма да ви свърши работа. Нито ако решите да си правите чай от нея, нито ако готвите. Едно на ръка, че преминава термична обработка и губи полезните си свойства и второ – качеството  ѝ е много ниско. Затова се препоръчва да я приемате под формата на хранителна добавка. Следващото нещо, на което е много важно да обърнете внимание е, че за да бъде усвоена максимално, куркумата трябва да си взаимодейства с няколко други съставки. Едната от тях е черен пипер. Той играе ролята на доставчик на куркумин за тялото. Двете подправки се допълват взаимно и винаги вървят заедно. Такава комбинация предлага АкваСорс в продукта си Куркума комплекс, в който има добавени още 6 естествени съставки за оптималното ѝ усвояване.

Превод от: WebMD

Източник на снимките: Unsplash