колаген

Колаген: Защо да го приемаме? [Многобройните му ползи]

Колаген – запази младостта и подвижността си

Колагенът е най-изобилният протеин в човешкото тяло. Неговият състав е влакнест и е много лесно разтворим. Намира се в извънклетъчната матрица на съединителната тъкан, като основното му  предназначение е да подпомогне разтягането на тъканите. Може би няма да се изненадате, че наименованието колаген идва от гръцки и значи „лепило“. Това е така, тъй като едно от свойствата му е да държи тъканите заедно.

Проблемът е, че нивата на колаген спадат с напредване на възрастта. Един от първите признаци на това е появата на бръчки, увиснала кожа, болки в ставите, отслабване в мускулите и проблеми в стомашно-чревния тракт.

В Азия например, жените се радват на много по-хубава и бляскава кожа. Това е така, защото в този край на света се консумират по-голям дял храни, богати на колаген. Такива са мазната риба, костния бульон, водораслите и други. Затова, ако искаме да се радваме на блестяща кожа, то е хубаво да заимстваме някои добри практики от тяхното ежедневие. Когато увеличим приема си на колаген, ние даваме на тялото естествен тласък за поддържането на всички онези важни структури, които му помагат да поддържа младостта.

Ето някои от ползите от приема на Колаген:

✅ Повишава еластичността на кожата

✅ Намалява признаците на стареене

✅ Предотвратява появата на бръчки

✅ Помага за поддържане здравето на сърцето, мускулите, костите и ставите

Видове Колаген

Има поне 20 различни вида колаген, но по-голямата част от тях попадат в една тези три категории.

Тип 1: Силни плътни влакна, които придават здравина в структурата на кожата, костите, съединителната тъкан и сухожилията

Тип 2: Влакна, които спомагат за изграждането на хрущялите и други тъкани, „подлепващи“ ставите

Тип 3: Колаген, който подпомага за поддържане на мускулите, органите и артериите. Обикновено се среща заедно с Тип 1

В структурно отношение, колагенът е дълъг протеин, който е под формата на спирала и съдържа 19 различни аминокиселини. Трите най-важни от тях са Глицин, Пролин и Глутамин. Колагенът се намира в костите, кожата, мускулите, сухожилията, връзките между тъканите, кръвоносните съдове, роговицата на очите, зъбите и лигавицата на червата.

Как работи колагенът?

Основната му функция, както вече казахме е да поддържа структурата на различните органи и тъкани в тялото. Много от тях трябва да бъдат гъвкави и „пластични“, за да функционират правилно. Артериите  например, не трябва да бъдат твърди, защото в противен случай, кръвта трудно би преминавала през тях.

Колаген и неговите ползи за здравето

Кожа и красота

Кожата е най-големият орган в тялото ни. Тя понася доста големи удари и често играе ролята на наш „биологичен костюм“ и дори броня от външния свят. Едни от най-големите ѝ врагове са UV лъчите и токсините от начина ни на живот. Такива са стреса, тютюнопушенето, алкохола и вредните храни. Като друг враг на кожата е разбира се – стареенето.

колаген кожа

Учените са доказали, че нивата на колаген в тялото ни спадат с около 1% всяка година. Това са и първите признаци на стареене, които понася кожата ни. Ако искаме да ги забавим максимално, то решението ни е да започнем да подхранваме тялото си с колаген. Проучванията показват, че добавката на колаген може да намали бръчките, да увеличи хидратацията на кожата и нейната еластичност.

В направено проучване сред жени, приемащи между 2,5 и 5 грама колаген в продължение на осем седмици се забелязват интересни резултати. Тяхната кожа е подобрила еластичността и влагата си. Заедно с това, при някои дами се е забелязало подобрение на гладкостта и намаляване на бръчките. Други изследвания показват, че жените на възраст между 24 и 50 години, които приемат колаген, са в състояние значително да намалят степента на целулит.


Натурална козметика с мед от Манука за още по-изящна кожа.


Сила на костите

Един от видовете колаген подпомага състава на костите. Той им придава сила и по-добра структура. Когато колагеновите протеини в тялото ни започнат да намаляват, това може да значи, че костта е по-малко способна да се „премоделира“ и укрепва с течение на времето. Доказано е, че добавката с колаген подобрява минералната плътност на костите. Тя е от изключително значение за укрепването им и намалява риска от заболявания като остеопороза. Редица проучвания показват, че ако приемаме добавка с естествен колаген, повишаваме много по-качествено минералната плътност на костите си. Такава добавка е Колаген Плюс с хиалуронова киселина.

Здраве на червата

Колагенът подпомага и укрепва лигавицата на храносмилателния тракт. Това може да ни помогне много при проблеми като синдром на пропускливите черва. При него, лигавицата на тънките черва е силно увредена и пропуска неразградени частици от храната и други отпадъчни в кръвообращението. Това причинява възпаления и много други здравословни проблеми. Колагенът съдържа аминокиселините, които изграждат тъканите на храносмилателния тракт. Затова хранителните добавки с колаген могат много да ни помогнат да подобрим здравето на стомашно-чревният си тракт.

колаген подвижност

Стави и подвижност

Изключително важен за поддържане структурата на ставите. С напредването на възрастта, колагенът в тялото ни намалява и се увеличава риска от ставни проблеми. Изследвания при хора с болки в коленете и тазобедрената става, както и при спортисти, показват че приемайки колаген, болките и симптомите на остеоартрит намаляват. Освен това, хората страдащи от здравословни проблеми от този род, отчитат значително подобрение в ежедневието си. Например качване на стълби, по-спокоен сън, каране на колело и  цялостно движение.

Мускулна маса

Колагенът, съдържащ аминокиселината глицин, представлява част от мускулната тъкан. Той се превръща в енергийна молекула (наречена креатин), която тялото ни използва по време на физически упражнения. Проучване показа, че хората, приемащи колаген имат отлични резултати при загубата на мазнини и увеличаването на мускулната маса.

Здраве на сърцето

Да, ползите от колагена достигат и до най-важният орган в тялото ни – сърцето. Доказано е, че той помага да се предотврати натрупването на плака в кръвоносните съдове, което от своя страна намалява риска от сърдечен удар и инсулт.

Хранителни вещества, повишаващи производството на колаген

За да се усвоява още по-добре, може да комбинираме приема на колаген с:

  • Витамин С (за предпочитане органичен)
  • Пролин
  • Глицин
  • Серен
  • Мед
  • Хлорофилът

Кое уврежда колагена?

❌ Излагане на слънце

❌ Тютюнопушенето

Рафинираните въглехидрати и захари

Като заключение може да кажем, че колагенът е една от най-важните съставки в нашето тяло. Ако искаме да запазим младостта и да се радваме на красив кожа, то е добре да си го набавим под формата на хранителна добавка. За оптимално усвояване може да комбинираме с Витамин С и продукти богати на хлорофил, мед и серен.


Прочетете повече за Колаген Плюс на АкваСорс с хиалуронова киселина.


Източник: Naomi Whittel

Снимки: Unsplash

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *