История за желанията

В самия край на Вселената имало едно магазинче. На него нямало табелка – тя била отнесена някога от ураган, а новият собственик решил да не закачва нова, защото всеки местен жител знаел, че в магазина се продават ЖЕЛАНИЯ.

Асортиментът бил огромен.Тук можело да се купи всичко материално и нематериално без живот и смърт.

Всеки, който влизал в магазина най-напред искал да знае каква е цената на неговото желание. Цените били различни.

Например, любимата работа струвала да се откажеш от стабилността и предсказуемостта, готовност самостоятелно да планираш и структурираш своя живот, вяра в собствените си сили и да си разрешиш да работиш там, където ти харесва, а не там, където трябва.

Властта струвала много повече: трябвало да се откажеш от някои свои убеждения, да умееш да намираш рационално обяснение за всичко, да умееш да отказваш на другите, да знаеш собствената си цена, да си разрешаваш да казваш „Аз“, заявявайки себе си, независимо от одобрението или неодобрението на околните.

Някои цени били малко странни – брак било възможно да получиш почти даром, но щастливият живот струвал много скъпо. За да го получиш трябвало да платиш с отговорност за собственото си щастие, да знаеш желанията си, да спреш да се сравняваш с околните, да научиш да цениш това, което имаш, да си разрешиш да си щастлив, да осъзнаеш собствената си ценност, да спреш да мислиш като жертва и да се разделиш с някои приятели и познати.

Много хора влизали, разглеждали и когато видели цената си тръгвали. Други пресмятали какво имат, а трети се оплаквали от високите цени и молели за намаления, които собственикът никога не разрешавал!

Разбира се, имало и такива, които плащали цената, колкото и висока да е тя. На тях им завиждали най-много, защото погледнато отстрани, изглеждало все едно техните желания са почти без пари.

Собственикът имал малко клиенти, но те винаги плащали щедро. Така той знаел, че магазинът му никога няма да фалира, защото винаги ще се намират смелчаци, готови да рискуват и да променят своя живот, да се откажат от обичайния и предсказуем живот, които са способни да повярват в себе си и които имат силите и средствата, да заплатят за осъществяването на желанията си.

А на вратата на магазина вече от сто години висял надпис: „Ако твоето желание не се изпълнява, значи то още не е платено!“

Източник: Heltify – Балансирано здраве

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *