холистично здраве

Холистично здраве

Как да се опознаем, така че да имаме отлично здраве?

Отговорът на това научих през последните няколко години години, когато станах част от АкваСорс.
От 2017г. насам съм посетил много семинари и обучения на водещите лекари и лидери. Всичко това ми даде стабилна основа на здравната култура, която имам сега. В началото, когато започнах да ги посещавам, много от нещата, които чувах ми се струваха нереални. Не защото бяха сложни или трудни за разбиране, а точно обратното. Човешкото здраве може да бъде много по-лесно разгадано ако го погледнем цялостно и обгърнем освен физическото, но и емоционалното и духовното ни състояние. Или с други думи – Холистично. (Малко по-надолу ще ви споделя в какво точно се изразява холистичното здраве)

Кога дойде първото ми прозрение

Все още си спомням първата лекция за Автоимунните заболявания на д-р Петър Найденов, която слушах. В нея, той сподели за псориазиса и екземата, нещо което много хора имат, включително и баща ми. Тогава той обясни, че всъщност, това е начин, по който тялото ни сигнализира, че нещо вътре в нас не е наред. За тези от вас, които не знаят – това е вид заболяване, при което по кожата се образуват неприятни белези, като рани (грубо казано). В първия момент, когато човек ги види започва да ги маже с разни кремове, защото си мисли, че това е проблем на кожата. Обаче нещата не са такива. Това е проблем на червата и затова най-правилно е да започнем с тях. Всъщност е следствие на синдрома на пропускливите черва. Това се случва, когато клетъчната мембрана на червата ни е много изтъняла, в следствие на неправилно хранене, прием на антибиотици, лекарства, стрес и др, и през нея преминават всички вредни бактерии и отиват право в кръвта. Оттам те започват да циркулират из цялото тяло.
Колкото и кремове и мазила да ползваме, това само ще го потиска. Дори е възможно да си направим още по-голям проблем, като го прехвърлим към друг орган.
Когато чух всичко това, ми дойде като гръм от ясно небе. Във всичко това имаше толкова много логика, стига да имаш съвсем елементарна здравна култура и да знаеш, че нещата не винаги са такива, каквито са. Нужно е да се поинтересуваш от правилното място.
Тогава казах на баща ми, че най-добрият начин да се справи с проблема си е не чрез мазила и антибиотици, а чрез Коластра и пробиотици. Няколко месеца подред приемаше програма „Лесно начало“ и забелязахме видимо подобрение. Дори не можех да повярвам. Оттогава насам, ежедневно пие супер антиоксидант за изчистване на кожата и срещу стрес, Коластра, ЕМК и Пробиотицити.

Второто много важно нещо

Разбира се, нещата никога не са толкова еднозначни. Заболяванията и проблемите винаги имат няколко изражения и затова е добре, а защо не и задължително, да ги разглеждаме Холистично. Това научих от семинарите на д-р Вилма Михайлова.

Какво значи това?

Холистичната медицина разглежда човека като единство от Дух – Душа – Тяло и като взаимодействие на физически и енергийни структури. Чрез холистичния начин, много по-цялостно може да се установи истинската причина за физическото заболяване.
Интересното е, че преди дори не знаех какво значи това. Мислих си, че произлиза от думата Holy (свят), а всъщност е от Wholly (цял, цялостен).
Замислете се. Защо децата започват да боледуват толкова много, когато тръгнат на детска градина? Едната причина е отслабения им имунитет и лесното пренасяне на вирусите сред децата. Другата е неговото отделяне от майката. Една връзка, която е много силна за детето, когато то е още малко. Друг пример: Забелязали ли сте, че се разболяваме точно по празници или, когато излезем в отпуска? Особено ако преди това на работа ни се е взел акъла от задължения. Тук виновник е стресът. Когато се отпуснем малко повече и си дадем време за почивка, имунната ни система е склонна да направи същото. А Хашимото и всички други проблеми с щитовидната жлеза при жените, холистичните лекари разглеждат като състояние, в което жената или премълчава прекалено много, или изразява твърде силно своите емоции. Връзка между емоциите има и при много други заболявания като рак, сърдечно-съдовите, проблемни стави, дископатия, артрит и т.н. Ще ви споделя един пример от последните седмици.
Една позната майка ми сподели нещо много интересно. Тя има прекрасна дъщеря на около 4 годинки. Боледуваше често и имаха доста проблеми. Заедно с малката, майката също преживяваше нещата доста тежко. Беше ми споделила, че често има и проблеми с щитовидната жлеза. Не се бяхме чували от много време и наскоро, когато говорихме ми каза, че вече двете с малката са много по-добре. Защо? – единия от проблемите на малката вече е отстранен и тя не боледува, толкова често, както преди. Майката вече е спокойна и проблемите с щитовидната жлеза са изчезнали. Всичко това показва колко е силна връзката майка-дете и как емоционалния стрес оказва влияние върху здравето на двете. Много се зарадвах, когато разбрах, че двечките вече са супер.

Силата на емоциите?

Важно е да не гледаме на себе си и на здравето си само на физическо ниво. Ние сме хора и имаме емоции, а те определят огромна част от нашата същност. Ако потискаме дадена емоция или отказваме ли да я изразим, това неимоверно ще окаже влияние върху здравето ни, независимо дали сме на 25, 35 или 45 години. Тялото и клетките ни имат памет и съхраняват всичко през, което сме преминали.

Какво да правим за оптимално здраве?

И докато суперхраните, хранителните добавки и витамините действат на физическо ниво, като ни набавят необходимите полезни вещества, за баланс на емоциите си е добре да ползваме капките на д-р Бах. Те са особено подходящи за хора, които са много емоционалн, чувствителни или за зодиите Риби, Скорпион и Рак, или с асцендент или много лични планети в тях (това в кръга на шегата, разбира се).
На своите лекции, д-р Вилма Михайлова и Петър Найденов говорят много по-подробно за всичко това. Затова ако темата ви вълнува, горещо ви препоръчвам да посетите следващите им лекции.
Колкото по-скоро започнем да обръщаме внимание не здравето си по Холистичен начин, толкова по-щастлив живот ще живеем.
Поздрави от мен, Алекс.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *