есенциални мастни киселини

Есенциалните мастни киселини и ползите за здравето ни

Какво представляват есенциалните мастни киселини?

Здравословното хранене и регулирането на теглото са две изключително горещи теми в днешното общество. Добре е да знаем обаче, че загубата на тегло невинаги е пряко свързана с изключването на мазнините от диетата ни. Направим ли това, може много да навредим на тялото си, тъй като някои видове мазнини са от изключително решение за правилното функциониране на тялото ни. Тези полезни мазнини са известни още като Есенциални мастни киселини (или още познати като ЕМК). ЕМК са от съществено значение за нас, тъй като тялото ни не може да ги произвежда самостоятелно – нужно е да си ги набавя от храната. Двете най-важни мастни киселини са известни още като линолова киселина (омега-6) и алфа-линоленова киселина (омега-3 или ALA).

ALA е растителната форма на Омега-3 и се съдържа в лененото семе, семената от чия и орехи, в рапичното и соевото масло. За да осигури максимални ползи, алфа-линоленовата киселина трябва да се преобразува в организма до другите две основни мастни киселини. Този процес обаче, често е неефективен – само 1–10% от ALA се превръща в EPA и 0,5–5% в DHA.

EPA и DHA са „морските“ форми на Омега-3, чиито основни източници са студеноводните мазни риби като сьомга, херинга, сардини и скумрия.

Какво прави ЕМК толкова важни за нас?

Есенциалните мастни киселини са специален вид „добри мазнини“. Те също така имат свойството на основни хранителни вещества и дори понякога са наричани витамин F. Както добре знаем, основните хранителни вещества са необходими за да живеем пълноценно и за да постигнем това е нужно да си ги набавяме чрез храната си, защото тялото ни не може да ги произвежда само. ЕМК са ни необходими за правилната структура и функция на всяка клетка в тялото. Те увеличават усвояването на витамините и минералите, подпомагат правилното функциониране на нервите, производството на хормони и др.

Есенциалните мастни киселини са необходими на тялото ни за поддържането на следните процеси:

 • Образуване на здрави клетъчни мембрани
 • Правилно развитие и функциониране на мозъка и нервната система
 • Правилна дейност на щитовидната жлеза и надбъбречните жлези
 • Производството на хормони
 • Регулиране на кръвното налягане, чернодробната функция, имунните и възпалителните реакции на тялото
 • Регулиране на съсирването на кръвта – Омега-6 мастните киселини насърчават образуването на кръвни съсиреци, докато омега-3 намаляват съсирването. Ето затова е много важно да постигнем баланс между омега-6 и омега-3 мастните киселини
 • От решаващо значение за транспортирането и разграждането на холестерола
 • Поддържането на здрава кожа и коса

Мазнините (мастните киселини) се разделят на две основни групи – наситени и ненаситени – въз основа на техния химичен състав. В класа на ненаситените мастни киселини влизат – Омега 3-6-9, като Омега 6 и 3 са от съществено значение за нашето здраве. Ненаситените мастни киселини допълнително се класифицират като мононенаситени или полиненаситени.

Омега 3-6-9 и техните ползи

Числата в Омегите се отнасят до позицията на първата въглеродна двойна връзка, като се брои от опашката на веригата. Например, в Омега-3 мастните киселини, първата двойна връзка въглерод-въглерод е третата връзка от края. При омега-6 мастните киселини, тя е на шесто място от края.

Трите омега мастни киселини имат свои собствени индивидуални предимства:

Омега 3:

 • Образува жизненоважна част от клетъчните мембрани
 • Подпомага психичното здраве
 • Подобрява здравето на сърцето
 • Подпомага здравословното управление на теглото
 • Показани за намаляване на възпалението
 • Подпомага развитието на мозъка на бебето
 • Насърчава здравето на мозъка

Омега 6:

 • Показано за намаляване на нервната болка
 • Поддържа здравето на костите
 • Доказано намалява кръвното налягане
 • Доказано намалява риска от сърдечни заболявания
 • Доказано помага за облекчаване на симптомите на ревматоиден артрит

Омега 9:

 • Доказано намалява риска от сърдечно-съдови заболявания
 • Действа като заместител при ниски нива на Омега 3 и 6.

Симптоми за недостиг на  есенциални мастни киселини

Екземоподобни изприщвания; Загуба на коса; Чернодробна дегенерация; Смущения в поведението; Бъбречна дегенерация; Прекомерно потене, съпроводено от жажда; Отслабване на функциите на жлезите; Намалена устойчивост срещу инфекции; Бавно зарастване на рани; Стерилност при мъжете; Спонтанни аборти у жените; Артритоподобни състояния; Проблеми със сърцето и кръвоносната система; Забавен растеж.

Откъде да си ги набавим, за да не изпадаме в недостиг?

Богати източници на Омега-3 са: лененото семе, тиквени семки, соя, орехите, тъмнозелени зеленчуци, къдраво зеле, обикновено зеле, манголд, магданоз и житни треви (пшенична и ечемична трева). Всички зеленолистни растения са богати на хлорофил и съдържат омега-3 в своите хлоропласти.

Източници на Омега-6 мастни киселини са – суровите ядки, семена, зърнени храни, бобовите растения и млечните продукти. Експертите съветват да приемаме минимум между 3 и 5% от калориите си от Омега-6 и около 0.5 – 1% от Омега-3 мастни киселини. На какво се равнява това? – в диета от 2000 калории дневно, това са 12 грама Омега-6 и 3 грама Омега-3. Приемът на достатъчно количество омеги е изключително важно за веганите и хората, които не се хранят с месо.

Заключение и важни препоръки:

Най-добрият и оптимален начин да си набавим есенциални мастни киселини е като се храним здравословно и приемаме био и чисти продукти. Всички обаче знаем, че това е много трудно в днешно време, затова най-удобният начин е като приемаме ЕМК чрез висококачествена хранителна добавка. Такава са Есенциалните мастни киселини на АкваСорс. Те са от изцяло растителен източник и ни набавят омегите 3-6-9 в оптимално съотношение. В съставът им влизат студено-пресован извлек от семена, ядки, водорасли и други растения. Не съдържат ГМО, одобрени от обществото на веганите и 98% от съставките в тях са органично отгледани.

Сред съставките в ЕМК на АкваСорс влизат – Ленено семе, Маслини, Слънчоглед, Шафран, Черен кимион, Вечерна иглика, Шипка, Тиквено семе, Семена от пореч, Кайсиеви ядки, Годжи бери, Куркума, Schizochytrium Sp. (богато на DHA масло от морски водорасли с аромат на розмарин), Малини, Индийско орехче (смес от масла от индийско орехче без семе, слънчоглед и зехтин), Морков. Осигуряващи ни: Омега 3 – 470 mg, Омега 6 – 565 mg, Oмегa 9 – 630 mg.

есенциални мастни киселини

Повече за продукта може да намерите на страницата – Есенциални мастни киселини.

Източници:

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *