добър стрес

Добрият стрес: Как полезното напрежение подобрява здравето ни

Добрият стрес: Как полезното напрежение подобрява здравето ни

Въведение

Стресът често се свързва с негативни последици за здравето, но съществува и друга страна на медала – добрият стрес или еустресът. Този тип стрес ни помага да се справяме с предизвикателствата и ни мотивира да постигаме целите си. В тази статия ще разгледаме какво е добрият стрес, как се провокира, как влияе на здравето ни и как можем да го стимулираме.

Какво е добрият стрес?

Добрият стрес или еустрес е форма на стрес, която възниква при положителни предизвикателства. Той се различава от негативния стрес (дистрес) по това, че е свързан с усещане за контрол и способност за справяне със ситуацията. Еустресът стимулира организма и умствените способности, подобрявайки продуктивността и енергията.

Според Американската психологическа асоциация, еустресът е тип стрес, който може да бъде мотивиращ и полезен, като насърчава растежа и развитието на личността .

Как се провокира добрият стрес?

Добрият стрес се провокира, когато сме изправени пред предизвикателства, които смятаме, че можем да преодолеем. Това включва:

 • Поставяне на цели: Когато си поставяме постижими, но амбициозни цели, ние се чувстваме мотивирани и уверени в способността си да ги постигнем. Проучвания показват, че хората, които си поставят цели, са по-склонни да изпитват положителни емоции и по-високо ниво на удовлетвореност от живота .
 • Спорт и физическа активност: Интензивните тренировки и спортните предизвикателства стимулират отделянето на ендорфини, които подобряват настроението и намаляват стреса. Редовната физическа активност е свързана с по-добро физическо и психическо здраве .
 • Личностно развитие: Ученето на нови умения или хобита може да бъде отличен източник на еустрес. Това не само стимулира мозъчната активност, но и подобрява самочувствието и усещането за постижение.
 • Социални активности: Участието в социални събития и групови дейности ни помага да изградим социални връзки и да се чувстваме част от общност. Социалната подкрепа е ключов фактор за справяне със стреса и поддържане на добро психическо здраве .

Как влияе добрият стрес на здравето?

Еустресът има множество ползи за здравето, включително:

 • Подобряване на настроението: Стимулира отделянето на ендорфини, които подобряват настроението и намаляват усещането за болка. Проучванията показват, че еустресът може да намали симптомите на депресия и тревожност .
 • Укрепване на имунната система: Еустресът помага за по-добро функциониране на имунната система, което ни предпазва от заболявания. Краткотраен стрес може да стимулира производството на клетки, които се борят с инфекциите .
 • Повишаване на енергията: Еустресът увеличава нивата на енергия и ни прави по-жизнени и активни. Това е свързано с увеличеното производство на адреналин и норадреналин, които подобряват физическата и умствената ни готовност за действие.
 • Подобряване на когнитивните функции: Еустресът стимулира мозъчната активност и подобрява паметта и концентрацията. Той може да помогне за по-добро вземане на решения и креативно мислене .

На кои органи и системи влияе добрият стрес?

Добрият стрес оказва положително влияние върху различни органи и системи:

 • Сърдечно-съдова система: Помага за подобряване на кръвообращението и укрепва сърцето. Редовните физически натоварвания, които провокират еустрес, могат да подобрят здравето на сърцето и да намалят риска от сърдечно-съдови заболявания .
 • Мозък: Подобрява когнитивните функции и паметта. Еустресът стимулира невропластичността, което е от съществено значение за ученето и адаптацията към нови ситуации .
 • Мускулна система: Стимулира растежа и укрепването на мускулите. Интензивната физическа активност, свързана с еустрес, води до по-добра мускулна сила и издръжливост .
 • Имунна система: Укрепва способността на организма да се бори с инфекции. Краткотрайният стрес може да подобри имунната реакция и да ускори възстановяването от заболявания .

Как можем да стимулираме добрия стрес?

Ето няколко начина да стимулираме добрия стрес в ежедневието си:

 • Задаване на нови цели: Поставяне на нови предизвикателства и цели. Разделете големите цели на по-малки стъпки и се радвайте на всеки малък успех. Това ще ви мотивира и ще ви даде усещане за постижение.
 • Редовна физическа активност: Тренирайте редовно и разнообразявайте тренировките си. Изберете спорт или физическа активност, която ви доставя удоволствие и която можете да практикувате дългосрочно.
 • Социални контакти: Участвайте в социални събития и срещи с приятели. Поддържайте връзка със семейството и близките си хора. Социалната подкрепа е ключова за справяне със стреса и за поддържане на добро психическо здраве.
 • Учете нови неща: Постоянно разширявайте знанията си и развивайте нови умения. Запишете се на курсове, прочетете нови книги или започнете ново хоби. Това ще стимулира мозъчната активност и ще ви помогне да се чувствате мотивирани и вдъхновени.

Водораслите АФА на АкваСорс и добрият стрес

Водораслите АФА на АкваСорс са отличен пример за продукт, който може да подпомогне добрия стрес. Те съдържат високи нива на витамини, минерали и антиоксиданти, които помагат за подобряване на общото здраве и подпомагат мозъчната функция. Редовната консумация на АФА може да повиши енергията и да подобри настроението, като по този начин поддържа организма в оптимално състояние за справяне с ежедневните предизвикателства .

водорасли афа

Водорасли АФА, 120 капсули

Цена: 139 лв.

Поръчай

Заключение

Добрият стрес е важна част от здравословния и балансиран начин на живот. Той ни мотивира, помага ни да постигаме целите си и ни държи активни и енергични. Чрез поставянето на амбициозни цели, редовната физическа активност и социалните контакти можем да стимулираме добрия стрес и да се наслаждаваме на многобройните му ползи за здравето. Не забравяйте да включите в диетата си водораслите АФА на АкваСорс за допълнителна подкрепа на организма.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *