метаболизъм

[Метаболизъм] 11 Доказани Начина за Забързването му

11 научно доказани начина за засилване на метаболизма

Всеки път, когато хапваме или пием някаква напитка, е добре да благодарим на метаболизма ни за това, че превръща калориите в енергия. Килограмите, полът и възрастта ни са фактори за бързината на метаболизма ни. Въпреки това има лесни начини да контролираме скоростта му. Колкото по-бърз метаболизъм имаме, толкова повече калории изгаряме.

Ето 11 начина, с които да помогнем на тялото ни да продължава да гори калории

1. Сън

сън

Често ли ви се случва да гледате лошо в просъница по път за работа в градския транспорт или на светофара? Да, това не е единственият недостатък на недоспиването. Множество изследвания са доказали връзката на метаболизма и съня. Колкото по-некачествен сън набавяме на тялото си, толкова по-лош метаболизъм ще имаме. Обратното – доспиваме ли си достатъчно, то тялото ни ще работи като по часовник.

2. Зелен чай

зелен чай за метаболизъм

Признат като една от най-добрите суперхрани, зеленият чай е богат на антиоксиданти. Заедно с това, изследвания са доказали влиянието му върху метаболизма. Плюс това, той не съдържа калории, което го прави още по-полезен за прием.

3. Интензивни тренировки

Бързай бавно не е поговорката, която ще подейства на метаболизма ни. За да се радваме на добър метаболизъм е добре да започнем упражнения с висока интензивност. Пример за това са бързите кросове и интензивните, но кратки упражнения. Така освен, че ще ускорим метаболизма си, но и ще изгаряме калории и мазнини.

4. Закуска

Не напразно тя е определяна като най-важното хранене за деня. Проучванията показват важността на бързия метаболизъм със закуската. Ако нямате навика да хапвате сутрин, то опитайте с нещо малко като кофичка кисело мляко, плод, смути или здравословен шейк.

5. Физически упражнения

Тук говорим за фитнеса или стаята с тежести. Натоварването на мускулите ни помага да забързаме метаболизма си. Това прави гирите и дъмбелите наши добри приятели в още едно важно направление.

6. Пийте вода

пиене на вода

Това лесен и достъпен начин да подобрим храносмилането и да подпомогнем тялото в неговите естествени вътрешни процеси. Понякога обаче, препоръчаните от учени осем чаши на ден не са достатъчни. За да изчислим колко вода ни е нужда, може да използваме следния КАЛКУЛАТОР.

7. Използвайте подправки

Следващия път, когато готвите, към гозбата си добавете няколко люти или екзотични подправки. Доказано е, че лютивите храни подпомагат за забързването на метаболизма.

8. Кардио

упражнения за метаболизъм

Да, познатото ни старо кардио. Независимо за какво точно се захванем, но всякакво движение като бягане, скачане или каране на колело ще ни помогне. Според проучвания, 45 минути на велагометъра ни помагат да забързаме метаболизма си в следващите 12 часа!


Вижте още: Здравословно отслабване


9. Здравословна хранене

Да, правилното хранене може и да ни помогне да горим калории. Доказано е, че някои храни като риба тон и грейпфрут ускоряват метаболизма. Приемът на протеини също е показателно. Разбира се, ако те са растителни, ефектът ще е оптимален.

10. Кафе

Сутрешната чаша с кофеин е не само средство, за да ни разсъни. Кафето, или по-скоро кофеинът в него, се абсорбира в кръвта, което ускорява сърдечния ритъм и оттам метаболизма.

11. Смейте се, много!

Учените откриха, че само 10 минути смях на ден могат да изгорят достатъчно енергия за деня. Просто още една причина да останете усмихнати! 🙂

Източник: www.health.com

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *