люцерна

Люцерната – Суперхрана със Суперползи

Люцерната – Суперхрана със Суперползи за Здравето

В днешния свят, където хората търсят все по-естествени и здравословни начини за подобряване на своето благосъстояние, една растителна суперхрана се издига сред останалите – люцерната. Известна още като „царицата на хранителните треви“, люцерната има дълга история като ценен източник на хранителни вещества и полезни съставки, които могат да подпомогнат здравето ни по множество начини.

Алфалфа – „бащата на всички храни“

Древните араби наричали люцерната „алфалфа“, което се счита за корен на името й на английски и други езици. Изразът „алфалфа“ произлиза от арабската дума „الفصفصة“ (al-faṣfasa), която буквално се превежда като „бащата на всички храни“. Този термин е наричан така поради богатството от хранителни съставки и важни хранителни вещества, които люцерната предоставя.

В древността, люцерната е била използвана широко в различни култури като храна за хора и домашни животни. Тя се е считала за ценен източник на хранителни вещества и енергия, особено по време на засушливи периоди, когато други храни се е налагало да бъдат заменени. Това богатство от хранителни вещества и възможността за високо производство са спомогнали за този прозвищен термин „бащата на всички храни“.

С времето, люцерната се е запазила като важна част от хранителната верига и като ценен ресурс за селскостопанската индустрия, предоставяйки корм за домашни и животновъдни животни. В съвременни времена люцерната продължава да бъде популярна като хранителен източник и добавка към разнообразни диети, като се използва за подпомагане на здравето и хранителните нужди на хората и животните.

Корени на 4-6 метра под земята

Люцерната има изключително дълбоки корени, което играе важна роля за полезните й свойства и възможността да се предоставят ценни хранителни вещества и минерали. Те могат да достигнат до впечатляващите 4.5-6 метра под земята. Тази способност да развива дълбоки корени е една от характеристиките, които правят люцерната толкова адаптивна към разнообразни условия на почвата и сушата.

Дълбоките корени на люцерната й позволяват да извлича хранителни вещества и вода от по-големи дълбочини в почвата. Това значително увеличава достъпа й до разнообразни минерали и микроелементи, които са от съществено значение за оптималното функциониране на човешкия организъм. Сред тези минерали са калций, магнезий, желязо и много други, които играят важни роли за здравето на костите, мускулите, кръвта и други системи в организма.

Процесът на възприемане на тези хранителни вещества от почвата и тяхното прехвърляне в растението прави люцерната изключително богата на микроелементи и витамини. Тези хранителни вещества се предават и на хората и животните, които я консумират, като подпомагат здравето и функционирането на тяхната органична система.

Освен това, дълбоките корени на люцерната й позволяват да се абсорбират по-малко замърсители и тежки метали от почвата, което прави растението по-чист източник на хранителни вещества. Това може да има положителен ефект върху общото здраве и благосъстояние, като помага да се намали излагането на вредни съставки.

Всичко това прави люцерната ценен източник на хранителни съставки, които могат да подпомогнат здравето ни по множество начини, като укрепване на имунната система, подобряване на храносмилателния процес, подпомагане на костите и мускулите и други.

Люцерната = суперхрана?

Терминът „суперхрана“ не е официално определение от научната общност и няма стриктно дефинирано значение. Вместо това, той се използва за да опише храни, които се считат за изключително богати на хранителни вещества и полезни съставки, които могат да имат положително въздействие върху здравето. Люцерната се нарежда сред такива храни поради своето богатство от хранителни съставки и потенциалните ползи, които може да предостави.

Определянето на люцерната като суперхрана може да се базира на няколко фактора:

 1. Хранителни Съставки: Люцерната е изключително богата на витамини, минерали, белтъчини, аминокиселини и фибри. Тя предоставя широк спектър от хранителни съставки, които са от съществено значение за оптималното функциониране на организма.
 2. Антиоксидантно Действие: Включването на антиоксиданти, които помагат на организма да се защитава от свободните радикали и окислителни увреждания, може да усили положителния принос на люцерната за здравето.
 3. Историческа Употреба и Изследвания: Люцерната е била използвана в древни култури и традиционната медицина за стотици години. Съвременни научни изследвания също подкрепят многото потенциални ползи от нейния прием.
 4. Многостранност на Ползите: Люцерната може да подпомага различни аспекти на здравето, включително храносмилането, имунната система, сърдечно-съдовата функция, здравето на кожата и косата и други. Тази многостранност на ползите може да спомогне за класифицирането й като суперхрана.

Сок от люцерна

Органичният сок от люцерна се произвежда от пресоването на свежи листа и стъбла на люцерната. Този процес извлича сокът от растението, запазвайки високото съдържание на хранителни вещества и биоактивни съставки, които са характерни за люцерната.

Органичният сок от люцерна може да бъде консумиран като добавка към диетата или като хранителен напитък. Той е известен с богатството си от витамини, минерали, антиоксиданти, ензими и аминокиселини, които се считат за полезни за здравето на организма. В соковете от люцерна се съдържат също така и растителни фитохормони.

Люцерна на прах или прах от сок на люцерна?

Разликата между приема на люцерна на прах и прах от сок от люцерна се свързва с производствения процес и съдържанието на хранителни вещества в тези продукти:

 1. Люцерна на прах (цяла люцерна):

  Това е продукт, при който цялата люцерна (листа и стъблата) се смилат до прах. Този вид прах съдържа цялата богата гама от хранителни вещества, които се срещат в люцерната, включително витамини, минерали, белтъчини, фибри и други.

 2. Прах от сок на люцерна:

  Този продукт се произвежда чрез пресоване на свежи листа и стъбла на люцерната, след което се суши и смилат до прах. Той е наситен със сок от растението и може да съдържа повече концентрирани витамини, минерали и биоактивни съставки, които се срещат в самия сок.

Разликите между двете форми на продуктите включват:

 • Съдържание на влага: Прахът от сок на люцерна вероятно има по-ниско съдържание на влага, тъй като е концентриран със соковете на растението.
 • Концентрирани хранителни вещества: Прахът от сок на люцерна може да съдържа по-високи концентрации на витамини, минерали и други биоактивни съставки в сравнение с люцерната на прах, тъй като сокът на растението може да бъде по-концентриран в него.
 • Потенциални ползи: Прахът от сок на люцерна може да се счита за по-концентриран източник на хранителни съставки и биоактивни съставки, които се свързват със здравословни ползи.

Богатство за нашето здраве

Всички аспекти на люцерната ни водят до заключението, че тя има множество потенциални ползи за здравето ни. Ето някои от тях:

 1. Подобряване на храносмилателния процес: Влакнините и ензимите, съдържащи се в люцерната, могат да помогнат за улесняване на храносмилателния процес, намаляване на възпаленията на стомаха и улесняване на проблеми със закръгления и нередовна храносмилателна система.
 2. Подкрепа на здравето на сърцето: Някои изследвания показват, че консумацията на люцерната може да помогне за намаляване на нивата на нежелани холестероли и триглицериди в кръвта, което може да допринесе за поддържането на здравето на сърцето.
 3. Регулиране на теглото: Люцерната има ниско съдържание на калории и е богата на фибри, което може да помогне за намаляване на теглото, като насища и подпомага чувството за ситост.
 4. Подкрепа на имунната система: Витамините и антиоксидантите в люцерната могат да подпомогнат имунната система, като помагат организма да се защитава от инфекции.
 5. Здравето на кожата и косата: Богатството от витамини и минерали в люцерната, включително витамини А, С и Е, може да има положително въздействие върху здравето на кожата и косата, като подпомага еластичността, хидратацията и борбата срещу вредните въздействия на околната среда.
 6. Поддържане на здравето на костите: Люцерната е богата на минерали като калций, магнезий и витамин K, които играят ключова роля в здравето на костите и могат да помогнат за предотвратяване на остеопороза.
 7. Подобряване на енергийния метаболизъм: Витамините от група B, съдържащи се в люцерната, са важни за енергийния метаболизъм и функционирането на нервната система.
 8. Изхвърляне на токсини: Люцерната може да помогне за редовното храносмилане и изхвърляне на токсини, което може да подпомогне общото здраве на организма.

Заключение

Люцерната със своето богатство от хранителни вещества и полезни съставки предоставя множество ползи за здравето ни. От подобряване на храносмилателния процес до подкрепа на здравословното сърце и поддържане на тегловен режим – тази суперхрана може да бъде ценен добавен актив в нашия здравословен начин на живот.

Сокът от органична люцерна е основна съставка в продукта Зелена енергия на АкваСорс. Може да научите повече като кликнете на изображението по-долу:

зелена енергия
Зелена енергия

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *